Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2008 18:43 - "Стажантът" - интелигентното риалити шоу
Автор: marinov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8431 Коментари: 17 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През последните години риалити шоутата превзеха телевизиите. Започна се с "Big Brother", тогава Нова ТВ уцелиха джакпота, а конкурентите не закъсняха. Започнаха да се снимат един след друг чужди формати - "Star Academy", "Survivor", "Music Idol" и още много много други, на които вече не им помня заглавията. Какво е първото нещо, за което се сещате, когато чуете словосъчетанието "риалити шоу"? Аз, например, се сещам за SMS-и. И то много, купища. 1.20 лв. отттук, 1.20 лв. оттам, добавяме и всичката реклама в прайм-тайма и се получава една много хубава сума. Толкова хубава, че на фона й "голямата награда", която се дава на победителя, е все едно бълха ни е ухапала. Всъщност единственото нещо, което се споменава почти толкова често, колкото и телефоните за гласуване, е именно наградата. Четвърт милион лева! Половин милион лева! Абе милионери ще ни правят, ама не съвсем. Както и да е, да оставим другите риалита, защото аз нямам нищо против тях.

Насочваме се към същността на постинга - "Стажантът", 20:00 ч., от понеделник до четвъртък по ТВ2. Да си призная, това е единственото предаване, което гледам по ТВ2. Професор Вучков и Азис нещо не ми се нравят. По-горе за SMS-и ли ставаше въпрос? Не и тук. Отново се гласува за победител, но само в интернет, което прави гласуването на практика безплатно. А голямата награда е... едно работно място. Няма пет или шест-цифрени суми, въпреки че г-н Тръмп определено може да си го позволи. Но не това е целта.

Като споменах Доналд Тръмп се сетих, че може би не всички знаят за какво става въпрос. Затова на бързо ще опиша правилата на шоуто. В момента тече 6-ти сезон на предаването "Стажантът". То е създадено по идея на Доналд Тръмп с цел да набира най-добрите кандидати за работа при него и да ги назначава на главни мениджърски позиции в организацията си. Участват 18 човека, разделени в 2 отбора. Трябва да се отбележи, че тези 18 не са кои да е, а са внимателно избирани измежду хиляди и обикновено са преуспели мениджъри на мултимилионни компании. Но при Тръмп вече си говорим за милиарди. 2-та отбора се състезават помежду си в около 15 различни задачи, като всяка задача е отделен епизод на шоуто. Задачите най-често са свързани с маркентинга и продажбите, управление на ресурсите и времето. След всяка задача загубилият отбор трябва да се раздели с един от членовете си, който не се е справил добре. Кой ще си замине решава лично Тръмп като уволнява най-слабо представилия се от екипа. Това продължава докато останат само двама кандидата, които се състезават за едно работно място в организацията Тръмп. Във финалната задача им се поверява организирането на цяло събитие, което те трябва да менажират.

Това е накратко. Сигурно не е много ясно, но шоуто трябва да се гледа, за да се разбере изцяло. Надявам се да не съм единствения, който го гледа вместо "Music Idol". Разбирам, че може би на малко хора ще допадне. Аз уча в икономически университет и бих казал, че ми е доста полезно. Просто задачите са толкова практични и насочени основно към продажбите, че самият аз си мисля как ще постъпя в дадената ситуация. Интересно е да се гледа как тези преуспели хора се ориентират в задачата и вземат ръководни решения. Нагледно се обяснява как да се проведе определен проект, в който единствената цел е максимизиране на приходите. Предполагам ще е интересно и за HR мениджъри, защото подборът се прави от самия Тръмп, а той не е случаен. Предполагам, че има и режисирани моменти и не всичко е толкова риалити, колкото ми се иска да бъде. Все пак, не мога с нищо да го сравня с другите риалита. Участниците се стремят да се докажат и да дадат най-доброто от себе си. Целта не е да спечелиш еди каква си сума, а да започнеш работа при Тръмп. И дори да спечелиш, това е само началото. Началото на една кариера, в която всеки ден трябва да си 100% отдаден на работата си.

Колкото повече пиша, толкова повече оставам с впечатлението, че много малко хора ще изчетат този постинг докрай. Сигурно не е случайно, че шоуто е американско - американците обичат да се трудят и да се доказват. Българите... не чак толкова. "Аз се правя, че работя. Те се правят, че ми плащат." - дано вече отмира тази фраза. На всички, които мислят иначе, препоръчвам тази вечер в 20:00 ч. да си пуснат ТВ2 да видят за какво става въпрос.

Ето и официалния сайт на шоуто: http://www.nbc.com/The_Apprentice_6/index.shtml


Тагове:   шоу,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rimij - Намери си от някъде
29.04.2008 19:18
английският вариянт на предаването. Пак се води The Aprentice.
Много по - цивилизовано е и интересно от sales гледна точка.
цитирай
2. piccola - :)
29.04.2008 19:37
поздравявам те за интелигентно написаният постинг и ти пожелавам успех!
цитирай
3. marinov - @rimij
29.04.2008 21:12
Мерси, задължително ще го потърся. :)
цитирай
4. giorgiocbr - Супер яко е предаването,
29.04.2008 21:27
и дано чрез него повече хора видят че на крива ракета космоса й е крив.

Само за информация, Тръмп беше практически фалирал в началото на 90-те, и навакса някъде около 2 милиарда дългове. Сам!

Препоръчвам шоуто на всички оплаквачки, мрънкялници, комплексари и чекиджии, дето им пречи държавата да покажат колко са талантливи и гениални всъщност!
цитирай
5. helios - Поздравления за постинга!
29.04.2008 21:54
Хубава вечер!:)
цитирай
6. krankar - прочетох постинга до края
29.04.2008 22:07
Прочетох постинга ти до края. Хареса ми това, че се учиш докато гледаш телевизия, и те уверявам ,че това ще ти е полезно след време.Зарежи ги американците, при тях имеренията са други. И при нас вече се работи яко, това за лъгането че работим и за плащането....... и то отпада вече. Аз лично работя по 12часа на ден с два почивни дни в месеца.
цитирай
7. perla - аз също
29.04.2008 22:25
го гледам, и сега се радвам се го преместиха в 20 ч., понеже от 23 ч. ми идваше малко късно..ставам доста рано за работа, но си го гледах.
Страхотно е предаването..и има какво да се научи :)
цитирай
8. анонимен - нямам против икономистите:)
30.04.2008 02:10
Ама някак си ми "пречите" да мечтая:) И не всичко в живота е толкова "мениджърско", както и откъде Доналд Тръмп е "изплатил" 2 милиарда:)

Но общо взето ви се радвам:) Тъй че дерзайте:))
цитирай
9. giorgiocbr - анонимен 8,
30.04.2008 08:26
Ами сигурно на Доналд Тръмп са му дали куфарчета с пари комунистите, или мафията, а? Или е имал приятел-министър и баща-партиен секретар? Те в Америка така ги дават парите, искаш и ти дават, що не ходиш и та да вземеш малко, пък да почерпиш?

Голямо племе сме ей, чудо!
цитирай
10. анонимен - Стажантът
30.04.2008 09:17
Стажантът започнах да го след в началото от сайта novavizia.com. Там е направен анализ на всеки епизод и има изводи, които са много полезни.Гледам го от 3 сезон и е единственото реалити, което си заслужава. Малко съм недоволен, че го преместиха толкова рано и пропускам доста от сериите му:(
цитирай
11. анонимен - Някой има ли представа?
30.04.2008 09:29
Някой има ли представа какви работници търсят работодателите у нас? Те биха се радвали да наемат Бил Гейтс за 200 лв., е ако не става ще внесат виетнамци. А дали подобна атмосфера е мотивираща?
цитирай
12. анонимен - от Lestat
30.04.2008 10:51
МНОГО ХУБАВ ПОСТИНГ :)

Не съм гледал предаването но благодарение на постинга ти научих за него и ще го гледам за което ти благодаря :)
цитирай
13. анонимен - за Стажантът
30.04.2008 11:10
Моят син е на 15 години и го следи с интерес!За него Тръмп е кумир!Дори когато го даваха от 11 ч го гледаше.Доста можеш да научиш от това предаване.
цитирай
14. slavuncho - Уважаеми колега,
30.04.2008 13:50
Американците обичат да работят точно толкова, колкото нас, и колкото германците, и колкото папуасите и т.н. Щом учите за икономист вече трябва да сте наясно за какво става дума, пък то и от обща култура се подразбира :). Няма капитализъм, социализъм или нещо друго изобщо. Има конкретна икономическа система във всяка страна и ако и съответната нормативна база е добре "измислена", пък и обществените отношения са умело насочени икономиката се развива и може да устои на разни неблагоприятни (форсмажорни :)) обстоятелства.
Всеки Човек работи, защото му е необходимо - останалото е неразбиране от неикономисти за какво става дума. Германците, японците, американците работели 'щото..., ами защото са поставени при такива икономически условия. У нас не се работи така, защото икономическите условия го позволяват :))))))
Прощавайте за отклонението. Шоуто, за което пишете действително е интересно и можете да научите много от него. Моя опит обаче, който не е малък и при социализма и при това, което сме сега - вервайте ми :), ме е научил, че пренасянето на отделно взети модели от една икономическа система в друга без съобразяване със спецификите на двете е неправилно. Най-малкото поражение, което може да се получи е неработещия модел, а другите последствия са значителни - в зависимост от икономическото ниво, на което се присаждат. Не може да се замени поликикономията на социалзима с моделите, които предлагат, примерно, американските корифеи на маркетинга. Но, май се поувлякох...
Исках просто най-колегиално да Ви подскажа да бъдете особено внимателен когато преценявате кое от американската или японската икономическа теория и практика може да Ви послужи в България.
Успех!
цитирай
15. marinov - @slavuncho
30.04.2008 16:10
Ясно е, че всичко произтича от моментата икономическа конюктура в страната, изобщо не съм засягал тази тема.

Разбира се, че не могат да се вземат готови модели и да се прилагат към нашата действителност. Затова и някои от българските реклами са направо жалки и чиста загуба на пари. И все пак, не следвам "Маркетинг" и не мисля, че трябва да говоря на тази тема. ;)
цитирай
16. slavuncho - @marinov
30.04.2008 20:00
Колега, имам пред вид икономическа система, а не икономическа конюктура. В една ик.с-ма може да има различни конюкнури, които са много по-нестабилни във времето и като проява на икономически показатели. Но, стига! Страха ме е да не изпаднем в терминологичен спор, а там е такова блато :(
А маркетинга бе само за пример :)
цитирай
17. анонимен - Milen
30.04.2008 20:56
Shto be, vizte vchera niakakvo balgarche 25 godishno kupilo nai skapia imot v Avstralia mai beshe za niakolko desetki miliona. Shto puk da ne e vuzmozno Trump sam da si e uspial. Vse pak e bil na 25 predi mnogo vreme...:) E,viarno che mu lipsva predpostavkata da e roden v Balgaria za da e natrupal tolkova milioni do 25 -tata si godishnina ,ama neise...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marinov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 521152
Постинги: 6
Коментари: 341
Гласове: 90
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930